Bart blogt: omgevingswet, een avontuurlijke reis?

De reis naar een nieuwe wet. Daar gaat dit blog over. Hoe overleven vooral de gemeenten de reis Van Invoering Naar Uitvoering? Er komt veel op ze af. Gaan ze op de bestemming komen?

 

Hoe zijn die gemeenten die reis begonnen?

Een korte terugblik. In totaal worden 26 wetten vervangen door 1 Omgevingswet. Dit heeft enorme gevolgen, overheidsorganisaties zijn druk bezig om die gevolgen te overzien. Als je om je heen kijkt kom je om in de ateliers, cursussen, blogs en artikelen over de wet. Daarnaast zijn veel, heel veel pilots aangewezen. Je zou zeggen dat de reis goed is voorbereid om te werken aan deze grote verandering.

Wat kom ik onderweg tegen?

Participatie, integraal werken, van kaderstelling naar doelstelling en meer ruimte voor ontwikkeling zijn de dingen die echt anders moeten. Ik beschouw er hier twee: participatie en integraal werken.

Ik zie dat verschillende organisaties moeite hebben om los te laten. De kaders moeten bijvoorbeeld helemaal helder zijn voordat de participatie wordt gestart. Waarom moet dit altijd?  Wat gebeurt er als je je koffers pakt en onderweg wat vergeet? Laatst kreeg ik complimenten voor een wat losser vormgegeven participatietraject. Ik hoop dat die complimenten meer uitgedeeld worden tijdens de reis. Aan de andere kant kent de nieuwe wet straks misschien wel teveel ruimte voor afweging en zijn juist wat elementen op de paklijst nodig.

Een misschien nog wel grotere uitdaging zit hem in het integraal werken. Albert Einstein hield ons al voor dat we wel moeten: ““Eine neue Art von denken ist notwendig, wenn die Menschheit weiterleben will”. We hebben er allemaal terecht de mond van vol, maar het glas blijft vaak halfleeg. Het integraal werken is nog vaak een flinke kluif, er worden grote inspanningen geleverd maar het lukt nog maar mondjesmaat. Gelukkig zie ik veel gemeenten experimenteren om thema’s, zoals de energietransitie centraal te stellen, om tot integrale afwegingen te komen.

Omgevingswet

Hoe komen vooral die gemeenten in 2021 op onze bestemming?

De eindbestemming kunnen gemeenten halen door het koffer eens anders in te pakken, zet eens andere onderdelen op de paklijst. Of: ontdek wat er gebeurd als je de kaders los durft te laten. Bij VINU staan we voor deze aanpak.

Een andere manier is om de vaste gewoontes te doorbreken op reis. Eet op een ander tijdstip, eet eens wat anders. Start je project anders, echt integraal door van tevoren de samenhang aan te brengen en niet achteraf op een gekunstelde manier.

Gaat u mee verder op reis?

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.