Bart blogt: Toekomst voor de jeugd

In ‘VINU blogt’ vertellen collega’s over ontwikkelingen in de wereld, ons werkveld of privé en hun werk bij VINU. Dit keer een bijdrage van collega Bart Gerrits.


Op de dag dat Donald Trump bekend maakt uit het Klimaatakkoord te stappen, schrijf ik dit blog. Hij gaat als een olifant door een porseleinkast, daar waar Obama jaren van onderhandeling nodig heeft gehad om dit baanbrekende akkoord te bereiken. Hiermee brengt hij de jeugd van nu, de toekomstige generatie, in gevaar. Dit blog gaat over die toekomst voor de jeugd. Als wielrenner, vader en boswachter neem ik je mee in mijn kleine bijdrage voor die toekomst.

Een wielerparcours voor de jeugd

Als fanatiek wielrenner en hardloper ervaar ik hoe belangrijk het is om te bewegen. Zeker na aan lange inspirerende kantoordag. Ik ben opgevoed met sporten, mijn vader nam me op mijn 8e mee naar de wielrenbaan om de hoek. Sindsdien is dagelijks bewegen onderdeel van mijn leven. Het hebben van faciliteiten voor de jeugd is niet vanzelfsprekend. Daarom zet ik me samen met andere vrijwilligers van de wielrenvereniging in voor een nieuw wielerparcours in mijn woonplaats. Hiervoor combineer ik mijn ervaringen als projectleider bij VINU en de ervaringen op de fiets.

Duurzaamheid op de basisschool

Bewustwording voor een schone en duurzame omgeving begint pas echt zodra kinderen naar school gaan. Dagelijks ben ik met circulaire economie, duurzaamheid en transitie bezig, thuis én bij opdrachtgevers voor VINU. Ik heb thuis natuurlijk een voorbeeldfunctie, de kinderen breng ik met de fiets naar opvang en school, we hebben een waterbesparende douchekop, we scheiden afval, zetten de thermostaat een graadje lager etcetera… Om die bewustwording er met de paplepel in te gooien heb ik vorig jaar op de dag van de duurzaamheid de kinderen uit de kleuterklas van mijn dochter het “duurzame” verhaal door de wethouder laten vertellen. De boodschap over een eerlijke, mooiere en schonere wereld werd de kinderen verteld door het boek “Pluk redt de dieren”. Inmiddels heeft de school een Eco-raad bestaande uit leerlingen en leerkachten, in de raad staat duurzaamheid en bewustwording van het klimaat centraal.

 

Natuur voor de toekomst

Zorg voor de omgeving, dat is waar we allemaal toch aan willen bijdragen? Eenmaal in de drie weken en af en toe een avond ben ik vrijwillige boswachter op de ’s-Gravelandse buitenplaatsen van Natuurmonumenten. Een van mijn taken is het letten op verstoring van flora- en fauna. Het behouden van de mooie reeën-, vossen- en dassenpopulatie is een belangrijk doel. Steeds vaker komen de gedeelde belangen van natuur en landbouw mooi bij elkaar. Zoals het redden van reekalfjes die diep in het gras hun eerste blik de wijde wereld in sturen. In deze periode van het jaar ga ik de kalfjes samen met andere vrijwilligers redden. We halen kalfjes weg voordat de maaier eraan komt, als de maaier is geweest leggen we ze weer terug. Op deze manier kunnen de kinderen van nu, later ook kunnen genieten van het schoons om ons heen.

Als we allemaal ons steentje bijdragen hebben we Donald Trump gelukkig niet nodig voor een goede toekomst!

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.