Blog | Nicolien van Eeden | Positief Gezond

Bij VINU leren we van elkaar. Een vast agendapunt tijdens ons wekelijkse intern overleg is het ‘Model van de Week’ waar VINU’ers elkaar modellen presenteren over projectmanagement, onderhandelen, gebiedsontwikkeling of omgevingsmanagement. Typische VINU. modellen, die we direct kunnen toepassen in onze projecten. Ik presenteerde laatst een niet zo typisch VINU-model over ‘positieve gezondheid’. Ik koos dit model na een gesprek met familie over gezond zijn. Veel van mijn familieleden werken in de zorg en gebruiken dit model in hun werk. Het model gaat over een brede en dynamische invulling van gezondheid; “Het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe om te gaan met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven” (Huber, 2009). En laten we in deze ‘Coronatijden’ nu midden in een grote uitdaging zitten, zowel in het privéleven als op het werk. Ik beperk mij hier tot het laatste. Hoe zorg je dat dat in deze uitzonderlijke situatie fit blijft, plezier in het werk houdt en productief blijft? Positieve gezondheid draait om veerkracht, eigen regie, het ervaren van zingeving en aanpassingsvermogen. Zodat je het leven, maar vooruit laten we klein beginnen, de dinsdagochtend aan kan! Het model helpt mij om af en toe te kijken naar de zes aspecten van gezondheid die positieve gezondheid onderscheidt. Dit zijn lichamelijke fitheid, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren (zie afbeelding). Door Corona staat een aantal onder druk; maar doordat ik mij bewust ben dat gezondheid veel kanten heeft, kan ik focussen op wat ik kan doen om mij gezond te voelen.

Wat ik doe om het zo nog wel een paar maandjes vol te houden? Allereerst door te zorgen dat ik voldoende naar buiten ga om te bewegen. In de weekenden maak ik lange wandelingen en fietstochten en doordeweeks doe ik de belafspraken op een bankje in het park. Ik probeer grenzen te stellen en ik bel collega’s soms op om gewoon even stoom af te blazen.
Maar ook doe ik er alles aan om mijn projecten op volle vaart door te laten draaien; om te zorgen dat ik met mijn collega’s en projectteams mijlpalen haal en stappen zet. Het is zeker soms zoeken naar effectieve manieren van samenwerken, maar ik ben positief verrast door de flexibiliteit en instelling van iedereen. Dat helpt mij ook om positief te blijven en door te gaan. Want samen resultaat halen, daar haal ik voldoening uit. En ik tel mijn zegeningen – geen reistijd en drukte in de trein, geen afleiding op het moment dat er écht iets af moet, meer ruimte in de agenda’s van bestuurders en vermakelijke ongemakkelijke situaties en ‘stills’ als de internetverbinding in een videovergadering even hapert.

Overigens merk ik dat deze periode ook rust en ruimte brengt. Meer tijd om met mijn gezin te genieten van eindeloze ochtenden en dagen met elkaar, een minder gejaagd gevoel en meer bewust van momenten.

Ook als deze rare tijd weer voorbij is, houd ik in mijn achterhoofd dat gezondheid veel facetten heeft. Want het leven én het werk kennen altijd uitdagingen en veranderen continue.

Wil je meer weten over jouw positieve gezondheid? Doe de test op: http://mijnpositievegezondheid.nl

Nicolien

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.