Energiearmoede, een hot item

Vanuit het Rijk is begin dit jaar geld beschikbaar gesteld om kwetsbare huishoudens te helpen met het betalen van hun energierekening. Het is aan iedere gemeente zelf om te bepalen hoé ze dat doen. Margriet Jansen is als projectleider hiermee aan de slag voor de gemeente Beverwijk.

Hoe kom je als gemeente tot de juiste aanpak? Vanuit het sociaal domein en vanuit duurzaamheid worden goede ideeën aangedragen. De grote vraag is welke maatregelen en acties de inwoners écht gaan helpen. Om dit goed uit te zoeken is er in Beverwijk, samen met de lokale energiecoöperatie, gestart met een pilot energie besparen. Op basis van de inzichten uit de pilot wordt de aanpak bepaald en kan de gemeente in de winter van 2022 op grote schaal doelgericht aan de slag.

Pilot energie besparen
Begin maart kregen 36 huishoudens een brief waarin wordt aangekondigd dat ze bezoek krijgen van een energiecoach. De energiecoach kijkt met hen naar het huis en verkent samen hoe ze kunnen besparen. Er worden producten uitgekozen die vervolgens door de energiecoach worden geplaatst. Bij de 36 huishoudens die zijn benaderd zijn uiteindelijk 18 adviesgesprekken gevoerd. Radiatorventilatoren, deurborstels en spaardouchekoppen zijn de meest gekozen producten. Allerlei kleine besparingsmaatregelen die helpen om de rekening te verlagen.

Rol woningcorporaties
Ongeveer 75% van de mensen die energiearmoede ervaren, wonen in een sociale huurwoning. Dat geeft aan dat de woningbouwcoöperaties belangrijke rol hebben bij dit vraagstuk. Over de bijdrage van de woningcorporaties is de gemeente nog met hen in gesprek, maar ondertussen laat ze haar inwoners niet in de kou zitten!

Grote aanpak
Nu de gemeente een succesvolle pilot heeft uitgerold, wordt een grotere aanpak opgetuigd. Het doel is om aankomende winter alle kwetsbare huishoudens te helpen met het verlagen van de energierekening door het aanbrengen van de besparingsmaatregelen. De gemeente stelt een klusteam samen en kijkt hierbij naar een samenwerking met scholen. Daarnaast wordt er samengewerkt met buurgemeenten. Op deze manier verwacht de gemeente veel huishoudens in korte tijd te kunnen helpen.

Ben je benieuwd naar de aanpak die VINU uitrolt in Beverwijk of heb je zelf ideeën over hoe de gemeente kwetsbare huishoudens kan helpen om de energierekening te verlagen? Neem contact op met Margriet.

Margriet: ‘’ Dit project is in nauwe samenwerking met het sociaal domein, een hele nieuwe wereld voor mij.’

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.