Gedrevenheid, doelgerichtheid en teamgeest als formule voor succes

Over hoe een topsporter en een projectmanager dat beide zo voelen!

Melissa Wijfje is een succesvol langebaanschaatster met een olympische droom. VINU ondersteunt Melissa bij het bereiken van die droom. Melissa geniet van trainingsritten door het mooie en afwisselende Nederlandse landschap. Bart van Wijk is projectmanager bij VINU en fietste met Melissa mee tijdens een trainingsrit door het landschap rond haar ouderlijk huis. Ze spraken over de verschillen en overeenkomsten tussen hun op het oog zeer verschillende projecten en de manier waarop ze deze aanpakken.

Waar komt bij jou de drive en focus vandaan?

Melissa: Dat is toch vooral de drang om steeds beter te worden en het maximale uit mezelf te halen. Mijn hoofddoel is de Olympische spelen. Maar er zijn ieder jaar andere momenten om me op te richten en daar te pieken. Ik wil er alles aan doen om de maximale versie van mezelf aan de start te zetten. Dat zal bij jou toch niet anders zijn?
Bart: Ik herken jouw drang om het beste uit mezelf en uit mijn team te halen. In de projecten waar ik aan werk stellen we ons ambitieuze doelen en werken we naar mijlpalen toe wat soms enorm pieken is. Ik ben trouwens blij dat ik, anders dan jij, in het weekend die knop kan omzetten.

Hoe werk jij naar die pieken toe?

Melissa: Ik krijg trainingsschema’s van mijn coach, maar Ik wil daar ook echt zelf verantwoordelijkheid bij nemen. Tijdens de wedstrijd, dan moet ik het namelijk ook zelf oplossen. Ik moet zelf echt overtuigd zijn van een aanpak, een schema of een oefening, om er ook echt vol voor te kunnen gaan. Ik ben denk ik geen makkelijke sporter voor een coach wat dat betreft.
Bart: Ik kan denk ik wel sympathiseren met jouw coaches. Ik geloof in het geven van ruimte aan mijn vaak kritische, eigenwijze, maar kundige teamleden. Ik wil juist dat ze zijn zoals jij, zolang we maar samen naar het einddoel werken. En als dat mis dreigt te gaan, of als het moeilijk is, dan stap ik naar voren en neem ik de leiding.

Heb je dat altijd gekund?

Melissa: Ik heb gaandeweg veel geleerd over manieren van trainen en heb mijn eigen visie op schaatsen gekregen. Professioneel schaatsen is echt een andere en hardere wereld dan toen ik junior was. Ik ben een goede, sociale teamgenoot, maar ook echt bezig met mijn eigen resultaat.
Bart: Grappig dat je dat zo verwoord! VINU voelt voor mij ook alsof ik nu echt in een goede professionele ploeg zit. De lat ligt hoog voor iedereen en VINU vraagt veel van mij als individu. Als een echte ploeg helpen en stimuleren we elkaar bij het bereiken van het best mogelijke resultaat.

Wanneer is jouw project geslaagd?

Melissa: Een of meerdere olympische gouden medailles, dat is duidelijk. Belangrijk is wel dat ik ze niet alleen win, maar samen met de mensen die me dierbaar zijn en die me helpen. Ook zij moeten oprecht trots zijn op hun bijdrage aan het succes. Als ik figuurlijk gezien alleen zou staan met mijn gouden medaille, dan zou ik het project niet geslaagd vinden.
Bart: Daar word ik even stil van. Ik voel dat precies zo.

VIEW 12 Melissa en Bart van Wijk

Bent u verder benieuwd naar de inzichten van Bart? Neem dan contact met hem op. Dit artikel is onderdeel van ons onlangs verschenen VIEW#12 – Land in Zicht. Deze kunt u hier verder lezen.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.