Inge blogt: Schone lucht! Je haalt meer resultaat in een project dat je raakt

Het lukt! Minder luchtvervuiling zonder daarvoor minder te reizen. De reizigerskilometers in het OV mogen in de loop van de tijd zelfs toenemen. Vanaf april rijden er 100 elektrische bussen op en rond Schiphol. Na een lang voorbereidingstraject en veel afstemming staan de bussen gereed, werkt de laadinfrastructuur, zijn alle procedures doorlopen, zijn de chauffeurs opgeleid en is de opening voorbereid.Nu al wordt er volop met de nieuwe bussen gereden om het systeem te testen, maar volgende week is het voor het “echie”. Dan start de grootste zero-emissie bussenvloot van Europa formeel met het rijden van de dienstregeling.

Beeld: de elektrische bussen met laadportalen.

In opdracht voor de Vervoerregio Amsterdam introduceer ik OV bussen zonder schadelijke uitstootgassen in de regio Amsterdam. Een uitdagende opdracht die me raakt; Ik heb een paar jaar in Azië gewoond waar ik regelmatig een mondkapje op had vanwege de slechte luchtkwaliteit. De foto van de Petronas Towers is dan ook niet slecht; de luchtkwaliteit is slecht! Terug in Nederland is schone lucht me veel waard. Ik ben dan ook gedreven om in dit project een goed resultaat neer te zetten. Dat gaat verder dan het gebruikelijke projectmanagement. Dat betekent ook het betrekken en enthousiasmeren van andere stakeholders. Of heel concreet; tussen kerst en Oud & Nieuw een dagje extra werken om samen met mijn opdrachtgever Peter de Winter langs alle laadlocaties in aanbouw te gaan.

Beeld: de smog in Kuala Lumpur waar Inge een periode heeft gewoond.

Veel concessieverleners werken aan de overstap van dieselbussen naar uitstootvrije bussen. Op diverse plekken in Nederland wordt geëxperimenteerd om een enkele buslijn te elektrificeren. De introductie van 100 elektrische bussen in Amstelland- Meerlanden trekt veel aandacht door zijn enorme omvang. Dergelijke stappen zijn hard nodig om de richtdata uit het landelijke Bestuursakkoord Zero Emissie Regionaal Openbaar Vervoer Per Bus te halen; Vanaf 2025 geen instroom meer van nieuwe dieselbussen en vanaf 2030 alle OV bussen uitstootvrij. Alleen al in de regio Amsterdam worden 700 dieselbussen vervangen door elektrische bussen, inclusief de bijbehorende laadinfrastructuur. Naast dit concrete project rondom Schiphol werk ik daarom parallel aan een vergelijkbaar project in de stad Amsterdam, maar bovenal aan een transitieprogramma naar emissievrij openbaar vervoer voor de hele regio Amsterdam. Voorlopig heb ik nog genoeg uitdaging. Toch kijk ik er nu vooral naar uit om het eerste concrete resultaat op te leveren: Staatssecretaris Van Veldhoven opent aanstaande woensdag (28/3) de elektrische busvloot in de regio Amstelland- Meerlanden!

Meer informatie over de implementatie van zero-emissie bussen? Neem contact op met Inge van Huffelen.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.