Jelle blogt: Je kan de boom in!

In ‘VINU blogt’ vertellen collega’s over ontwikkelingen in de wereld, ons werkveld of privé en hun werk bij VINU. Dit keer een bijdrage van collega Jelle Postma.


Een dag als omgevingsmanager bij de gemeente Leiden

Het was vroeg en aardig koud toen het busje arriveerde. Dit weerhield vier enthousiaste bewoners, mijzelf en de ontwerper er niet van de tweeënhalf uur durende tocht naar Cuijk (Brabant) te maken. Het doel was het vinden van dé perfecte boom voor de herinrichting van de Centrumroute, een project waarbij een snelle busverbinding door de oude, historisch binnenstad van Leiden gaat rijden.

Een paar weken eerder spraken we met bewoners over het soort nieuwe bomen in hun straat. De ontwerptekeningen zijn prachtig, maar hoe ziet dit er in het echt uit? En zijn bomen van groot formaat wel te koop? Op deze vragen is maar één antwoord: we gaan kijken. Op naar Kwekerij Ebben!

De bewoners en ik leerden deze dag werkelijk alles over bomen. Van boomspiegels tot meerstammigheid en boomkruinen: ik voelde me bijna een bomenbieb. Het bezoek eindigde met het plukken van rijpe kweeperen. We leerden elkaar deze dag op een heel ander, meer persoonlijk, vlak kennen.

In de bus terug was de stemming opperbest: varianten genoeg om uit te kiezen. Dit gaf vertrouwen dat de ontwerpen van de Centrumroute ook écht werkelijkheid kunnen worden. ’s Avonds thuis ging mijn vriendin aan de slag met het geplukte fruit. En zo zat ik na een succesvolle dag tóch nog met de gebakken peren…

Wat deze aanpak voor mij interessant maakt –buiten het opdoen van kennis- is de manier van samenwerken met de omgeving. Traditionele aanpakken starten met ontwerpen, waarna de omgeving wordt geïnformeerd. Een modernere aanpak betrekt de omgeving vroegtijdig en geeft ze een stem bij het maken van de plannen.

De in Leiden gebruikte aanpak geeft ook zicht op de praktische (on)mogelijkheden van ontwerpvarianten. Dit helpt de klankbordgroep ook om het verhaal uit te dragen aan de eigen achterban. Een meer ‘gezamenlijk’ tot stand gekomen product is moeilijk te bedenken.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.