Joni blogt: Van tanken naar laden!

Afgelopen dinsdag was de Dag van de Duurzaamheid. Een mooi initiatief om aandacht voor duurzame initiatieven te vragen en om bewustwording te creëren. Voor mij een stimulans om naar mijn eigen footprint te kijken. Hoog tijd om mijn woon-werkverkeer onder de loep te nemen. Kan ik dat verduurzamen? Welke optie past bij mij? En waar loop ik tegenaan?

De diesel de deur uit

Vanuit mijn werk bij VINU weet ik dat voor echte verduurzaming en een toekomstbestendige wereld koplopers nodig zijn. In mijn privéleven neem ik dat inzicht mee en wil ik dat graag zijn. Mijn conclusie: mijn vervuilende diesel moet de deur uit.

Verschillende van mijn collega’s hebben de leaseauto vaarwel gezegd en treinen nu lekker naar hun opdrachtgever. Ik vind de vrijheid en gemak van mijn auto wel heel erg fijn en ik woon niet in de buurt van een station. Dus ik stort mij in een onderzoek naar de elektrische auto. En wat blijkt een volledig elektrische auto (inclusief productie en sloop/recycling) met gebruik van hernieuwbare energie levert tot 70% minder CO2 uitstoot dan een benzineauto. Dan hou ik de vrijheid en het gemak en lever ik ook een substantiële bijdrage aan een duurzame wereld.

Bron afbeelding: zessen.nl

 

Vakanties en groene stroom onderweg

Ik loop wel tegen twee praktische zaken aan:

  • Hoe ga ik op vakantie? Binnen mijn leasetarief zijn verschillende compacte elektrische auto’s te krijgen, maar de actieradius van deze auto’s is in de praktijk 200 km. Dat is prima voor woon-werkverkeer. Maar hoe ga ik dan op vakantie: met het vliegtuig, de gewone auto of dan toch die fietsvakantie proberen?
  • Is het groene stroom onderweg? Een elektrische auto met groene stroom heeft veel minder CO2 uitstoot, maar met grijze stroom is die reductie veel minder. Daar wil ik scherp op zijn en eigenlijk alleen op groene stroom rijden. Thuis weet ik zeker dat het groene stroom is: van zonnepanelen of van een volledig groene energieleverancier. Voor laadpalen in de openbare ruimte, in parkeergarages of bij tankstations vind ik dat niet duidelijk. Hoe weet je zeker dat je op groene stroom rijdt?

 

Desondanks maak ik toch deze keuze, omdat ik mijn bijdrage aan een duurzame en toekomstbestendige wereld veel belangrijker vind dan de mogelijke ongemakken. En een elektrische auto is 40% goedkoper in verbruik. Binnenkort ga ik een leuk elektrisch exemplaar bestellen. Wilt u ook verduurzamen, benieuwd naar mijn ervaringen of heeft u informatie over elektrische rijden, bel mij dan!

Bron afbeelding: Loesje.nl

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.