Joni blogt: De transitie thuis

Elektrische bussen laten rijden op Schiphol, werken aan de meest duurzame werklocatie van Europa en kennissessies organiseren over circulaire ontwikkeling zijn een paar van mijn projecten bij VINU. In mijn privéleven wil ik ook bijdragen aan een transitie naar een duurzame wereld. Daarom verbouw ik samen met mijn man onze bestaande woning met oog voor duurzaamheid en circulariteit. Maar hoe doe je dat? Hieronder vertel ik, Joni Braas projectmanager bij VINU, hoe wij dat aanpakken.

Hergebruiken: een woning uit 1930 te mooi om te slopen

Een jaren ‘30 woning waar 85 jaar niets aan is gedaan, is een prachtig uitgangspunt. Niet alleen door de paneeldeuren, de tegels in de gang of het prachtige glas-in-lood zijn wij gevallen voor deze woning. Maar ook vanuit circulair perspectief is het mooi een bestaande woning te (her)gebruiken. Wij blazen het nieuw leven in met het comfort van de huidige tijd, zodat het weer 85 jaar mee gaat. Re-use (product hergebruik) of Refurbisch (product opknappen) volgens de niveaus van circulariteit.

Energie: besparen, geen gas en zelf opwekken

Energie is een van de duidelijkste voorbeelden van duurzaam en circulair bouwen. Bij een bestaande woning heeft dat wel wat meer voeten in aarde dan bij een nieuwe woning. Wij hebben de Trias Energetica (besparen, efficiënt inzetten en opwekken) gebruikt om een optimaal systeem te maken. Dus… Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. De vloeren isoleren, in de hele woning voorzetwanden met isolatiemateriaal maken, de ramen met enkel glas vervangen voor HR++ glas en natuurlijk ook het dak isoleren.

Energie efficiënt gebruiken. We hebben alleen maar LED verlichting in ons huis. Daarnaast werkt onze verwarming op lage temperatuur. Door de vloerverwarming stroomt water van 35 graden en in de slaapkamers werken de radiatoren ook op deze lage temperatuur.

Hernieuwbare energie opwekken. Op ons dak hebben we 24 zonnepanelen die naar verwachting 6000 kWh opwekken. Dat is bijna het dubbele van wat een gemiddeld huishouden nodig heeft. Maar wij hebben geen gasaansluiting meer. Onze verwarming werkt via een lucht – water warmtepomp die met behulp van de buitenlucht het huis verwarmt en voor warm douchewater zorgt. De warmtepomp werkt ook op elektriciteit, dus daar moet je rekening mee houden. En wij koken niet meer op gas, maar hebben een inductiekookplaat.

Water: regenwater gebruiken om je toilet mee te spoelen en te wassen

Eigenlijk is het zonde dat het regenwater dat op je dak valt zo het riool inloopt. Ook waterschappen en gemeenten zijn steeds vaker bezig met klimaatadaptatie, omdat het vaker en harder regent en de riolering het dan niet aan kan. Wij dragen ons steentje bij en hebben een tank van 5000 liter in de tuin gelegd. Daar vangen we het water mee op dat op ons dak valt. Met het regenwater spoelen we de toiletten, draait de wasmachine en besproeien we bij warm weer de tuin. Ook ligt er grind op onze oprit en geen gesloten verharding, zodat het regenwater gemakkelijk de grond inloopt.

Pionieren, google en gewoon doen

Het is pionieren om je bestaande woning duurzaam te verbouwen. Onze grootschalige verbouwing was voor ons de aanleiding om
de duurzame mogelijkheden te onderzoeken. Internet biedt veel informatie. De truc is om de mogelijkheden van je woning af te zetten tegen de technische oplossingen. Wat past bij jouw huis? Wij hebben de opties op een rij gezet en vervolgens knopen doorgehakt. Zonnepanelen bestellen, gas laten afsluiten en veel energie stoppen in het bestuderen van de technische aspecten: hoe werkt een lucht – water warmtepomp nu echt en hoeveel water valt er eigenlijk per m2 per jaar op je dak?

“Mijn belangrijkste tip voor iedereen die overweegt zijn huis toekomstbestendig te maken: gewoon doen!”

Blogs van andere collega’s lezen? Klik hier. Meer weten over circulaire economie? Klik hier.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.