Maaike blogt: In beton gegoten missers

Raadhuisplein Oslo: aangeklede blokken, strategisch gepositioneerd in alle straten die op het raadhuisplein uitkomen. Stationsplein Rotterdam: een rij stevige bollards die het voetpad van de rijbaan scheiden. Op vakantie in het buitenland of op zaterdagmiddag in een stad om de hoek: inrijbeperkingen kom ik tegenwoordig overal tegen en professioneel heb ik er ook nog eens mee te maken. Steeds weer vraag ik me af: mag zoiets functioneels ook een beetje mooi zijn? Mag mijn professionele opdracht en mijn persoonlijke mening iets meer samen opgaan?

Snel en doeltreffend
Hoe zat het ook alweer met die inrijbeperkingen? Nadat in Barcelona, Berlijn en Nice auto’s en vrachtwagens op mensen inreden, is het voorkomen van incidenten prioriteit geworden. Het moet en het moet nu! Hier ontstaat een conflict. Wanneer iets nieuws met urgentie in de openbare ruimte wordt ingepast, betekent dit vaak een minder mooie maar doeltreffende oplossing. Beton is snel. Het is zwaar, simpel en doeltreffend en daarom de reden dat we de zogenaamde ‘duplosteentjes’ steeds vaker in het straatbeeld terugzien. Buurtbewoners, passanten en andere betrokkenen vinden deze geprioriteerde maatregelen niet om aan te zien. En ook ik ben geen fan van deze betonnen missers.

Esthetisch en passend
Ik ben wel fan van geïntegreerde oplossingen. Mooie objecten die passen in het straatbeeld. Ik zie u denken: hoe realiseer je passende, geïntegreerde én mooie maatregelen in een complexe context die óók nog eens voldoen aan de technische eisen? Zie hier het dilemma: met roepen dat het mooier moet, komt er niet sneller resultaat. In Amsterdam werk ik samen een team aan inrijbeperkingen. Dagelijks praat ik met gebiedsmanagers, ontwerpers, bewoners, noem maar op. Dan gaat het vooral over het doel: hoe realiseren we snelle en doeltreffende maatregelen? Ik zie het als mijn professionele opdracht om de vaart erin te houden door objectief, doelgericht, soms ook pragmatisch te zijn.
Mijn mening over de maatregelen ís dan niet relevant, terwijl dat júíst hetgeen is waar ik persoonlijk een uitgesproken mening over heb. Mijn professionele opdracht en mijn persoonlijke mening botsen.

Geïntegreerde bril
Sinds mijn bezoek aan Oslo en mijn wandeling over het raadhuisplein ben ik mij ervan bewust dat ik het niet zo zwart wit moet stellen en dat mijn persoonlijke overtuiging mijn professionele opdracht juist kan versterken. Ik zie het als mijn missie om veiligheidsmaatregelen snel en doelgericht te realiseren en daarbij mijn persoonlijke overtuiging juist in te zetten. Zo ben ik geloofwaardig als professional en hoef ik me in mijn vrije tijd niet te schamen voor gruwelijke – te snel in beton gegoten – missers. Helpt u mij mijn missie te volbrengen? Kent u nog een goed voorbeeld? Ik houd mij van harte aanbevolen! Maaike Postma

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.