Maarten blogt: lessen van de landmacht: VINU atelier met Mart de Kruif

Bij VINU organiseren we regelmatig VINU ateliers. Tijdens deze bijeenkomsten delen we onze ervaringen, doen we kennis op en blijven we betrokken bij elkaar. De ene keer staat één van de projecten van VINU centraal. De andere keer nodigen we een interessante spreker uit om ons te inspireren vanuit een hele andere wereld.

Strategie
Dit jaar is strategisch vermogen één van de speerpunten van VINU. Maarten van Oosterom nodigde daarom Mart de Kruif uit om ons strategische lessen te leren vanuit zijn unieke ervaringen.

De Kruif heeft een indrukwekkende staat van dienst bij de Koninklijke Landmacht. Internationale bekendheid kreeg hij in 2008, als NAVO commandant in Afghanistan. In deze rol gaf hij leiding aan 45.000 militairen uit tientallen verschillende landen. Over die periode schreef hij het boek Zandhappen. Tegenwoordig is De Kruif veelgevraagd spreker en is hij betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven. Zo is hij voorzitter van de Invictus Games, het grootste internationale sportevent voor gehandicapte veteranen dat in mei 2020 in Den Haag wordt georganiseerd. Ook was hij tot mei dit jaar programmamanager van de Stichting coördinatie 75 jaar vrijheid.

Missie visie kernwaarden
Twee uur lang hingen we aan zijn lippen. Het verhaal van De Kruif maakte diepe indruk op ons. Centraal daarin stond het belang van het hebben en werken vanuit een duidelijke missie en kernwaarden. Hij vertelde over de veranderende missie en kernwaarden bij het Nederlandse leger na de val van de Muur, over de lessen van de val van Srebrenica en over de grote kloof tussen politiek-strategische doelen van militaire missies en de tactische doelen van militairen tijdens militaire operaties. Ook spraken we met elkaar over de verschillen en de vele overeenkomsten tussen onze werelden. Daarbij deden we verrassende inzichten op en bleken vooroordelen lang niet altijd te kloppen. De Kruif daagde ons uit om nooit te stoppen met te ontwikkelen, om dicht bij onze missie en kernwaarden te blijven en om kansen te pakken en daarbij soms risico’s te nemen. De komende tijd gaan we met veel plezier met de inzichten en kennis van Mart de Kruif aan de slag.

Wilt u als opdrachtgever ook eens met VINU een atelier organiseren? Spreek dan een VINU-er aan en we organiseren samen een leuk atelier.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.