Maja blogt: Valse start

Vlak voor mijn start bij VINU genoot ik met mijn geliefde van een vakantie in het prachtige Noorwegen. Een kleine misstap tijdens een bergwandeling had grote gevolgen: ik kwam met een hersenschudding en gebroken neus thuis. Mijn eerste werkdag bij VINU – 1 september – was niet wat ik me ervan had voorgesteld. Rusten op de bank, rusteloos luisteren naar een podcast, in plaats van kennismaken met m’n nieuwe collega’s en m’n nieuwe baan. Niet echt een gedroomde start dus. En nog steeds ben ik langzaam aan het opbouwen. Maar twee dingen zijn me wel duidelijk geworden door deze valse start: bij VINU werken fijne mensen en je hebt je hersenen hard nodig in deze baan.

Van ecologie via strategie naar gebiedsontwikkeling

Voor mijn start bij VINU werkte ik in strategieontwikkeling: hoe moet je als organisatie omgaan met de toekomst die je overkomt, en hoe creëer je een toekomst die je zelf wil? Ik zag dat het voor veel organisaties – overheden, bedrijven – moeilijk was om de lange termijn eerlijk mee te wegen. Toekomstgerichte thema’s zijn belangrijk, maar niet altijd even urgent. Terwijl trends en ontwikkelingen grillig zijn, plots kunnen versnellen of zich exponentieel kunnen ontwikkelen. Die grillige patronen onderschatten we vaak. Dat leerde ik als ecoloog; dat leren we nu al zo’n twee jaar in de coronapandemie.

De belangrijkste opgave voor Nederland is om zich voor te bereiken op de grillen van klimaatverandering. En om opnieuw uit te denken hoe we prettig kunnen wonen, werken en ontspannen in een gezond, biodivers landschap. Nederland is een ontworpen land en ik wilde graag aan de tekentafel zitten. Daarom ben ik bij VINU gestart.

Strategische gebiedsontwikkeling

We hebben Nederland ontwikkeld als een lappendeken: functie naast functie. De kunst is nu om functies te stappelen, te mengen. Om niet te denken in schijntegenstellingen als natuur of landbouw; wonen of werken. Maar bovenal betekent strategie kiezen: wat willen we in dit gebied bereiken en hoe komen we daar?

In mijn eerste VINU-opdracht werk ik als projectmanager voor Schiphol Area Development Company (SADC) aan het ontwikkelen van Schiphol Trade Park: een grootschalig bedrijventerrein met als ambitie om uit te groeien tot het duurzaamste en meest innovatieve business park van Europa. Het is een gebied met kavels op megaschaal. Die schaal biedt even grote kansen voor natuurontwikkeling. Bij SADC werken we nu met een coalitie van publieke en private partijen aan een Digital Twin: een digitale kopie van een gebied. Die Digital Twin is straks een nieuw strategisch instrument waarmee je de toekomst kunt simuleren. Wat als het steeds heter wordt, of wat als we de Noord/Zuidlijn doortrekken? Welk effect heeft dat? Maar ook andersom: welke ingrepen zijn effectief en vergroten de maatschappelijke en financiële meerwaarde van het gebied?

Door de toekomst naar voren te halen en digitaal te visualiseren, wordt de urgentie letterlijk zichtbaar. Met dit soort instrumenten kunnen we ontwerpen voor een grillige toekomst.

Meer weten over Maja of haar project bij VINU. Neem dan contact met haar op!

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.