Nicolien blogt: met de geografische bril door Nieuw-Zeeland

In ‘VINU blogt’ vertellen collega’s over ontwikkelingen in de wereld, ons werkveld of privé en hun werk bij VINU. Dit keer een bijdrage van collega Nicolien van Eeden.


Vol met enthousiaste vakantieverhalen over de overweldigende natuur, de fantastische roadtrip, de honderden wandelkilometers, de wisselende weersomstandigheden, de wijnproeverijen en de mooie kampeerplekken kwam ik terug uit Nieuw-Zeeland. Gelukkig luisterden mijn collega’s eventjes, voordat ze toch weer in hun laptop doken om hard aan de slag te gaan.

Sinds mijn eerste college sociale geografie kan ik niet meer op reis zonder dat ik de ‘geografische bril’ op heb. Tijdens mijn reis heb ik mij over twee planologische zaken verbaasd; in de steden Auckland en Christchurch. Graag neem ik jullie mee in mijn observaties, de moeite van een discussie waard.

Sprawling Auckland
Van de 4,5 miljoen mensen die in Nieuw-Zeeland wonen op een oppervlakte van 8x Nederland, woont ongeveer de helft van de mensen in Auckland. De aantrekkingskracht van de stad is groot en de stad groeit snel. Overal in Nieuw-Zeeland heb je de weg voor jezelf, in de agglomeratie van Auckland sta je op elk uur van de dag in de file. Het CBD van Auckland is klein, maar Auckland is een typische ‘sprawling’ city, die aan de randen uitbreidt met vooral laagbouw. Er is nauwelijks goed openbaar vervoer en appartementen in het centrum zijn er weinig; de auto staat centraal er is weinig sprake van functiemenging. Bij het kampvuur in de bergen wist een échte Aucklander mij te vertellen dat aan beide problemen gewerkt wordt. Hoog nodig als de stad zich verder wil ontwikkelen, bereikbaar wil blijven en de aantrekkingskracht wil behouden.. Ondanks, of misschien juist dankzij, het ruimtegebrek in Nederland zijn concepten als binnenstedelijke functiemenging, verdichting en het inzetten op goed OV in Nederland al gemeengoed – Met onze Nederlandse kennis kunnen we zeker wat betekenen in Auckland. VINU NZ oprichten maar?

Natuurgeweld in Christchurch
In Christchurch speelt een heel andere problematiek; aardbevingen. In 2016 werd Christchurch getroffen, terwijl de gevolgen van de heftige aardschok in 2011 nog duidelijk zichtbaar zijn. Als je rondloopt in Christchurch, krijg je een desolaat gevoel. Waar ooit hoge kantoorpanden stonden, staan nu geparkeerde auto’s op grind. De panden waar goed lopende restaurantjes in zaten hebben een hek er omheen, staan leeg en zijn ge-graffitied. De overheid werkt hard aan het herstellen van de openbare ruimte en de wegen en de eerste tijdelijke maar kleine pop-up initiatieven komen snel van de grond. Maar wie gaat de rest van het centrum ontwikkelen en het slopen van de verwoeste kantoorpanden financieren? Bovendien blijft het gevaar van een nieuwe aardbeving. Hoe speelt Christchurch in op een volgende natuurramp? Het zal in Nederland geen aardbeving zijn – maar bijvoorbeeld extreme regenval is een steeds reëlere factor om rekening mee te houden. Spelen we in Nederlandse projecten wel in op onverwachte gebeurtenissen of klimaatverandering? Gelukkig krijgt klimaatadaptatie, duurzaamheid, circulariteit en adaptief plannen steeds prominentere plek in ruimtelijke projecten. Één ding is zeker; ik ga zorgen dat dit in alle VINU projecten een randvoorwaarde is!

Oke, voor de natuurliefhebber dan ook maar een foto van al dat prachtige natuurschoon, want daarvoor ging ik natuurlijk éigenlijk naar Nieuw-Zeeland.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.