Niet bang voor de buitenwereld

VINU workshop over omgevingsmanagement op de Jonge Ambtenaren Dag

Op de Jonge Ambtenaren Dag (JAD) komen jaarlijks meer dan 600 ambtenaren onder de 35 jaar bijeen, om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. De editie van 2018, deze keer op kasteel Nyenrode, stond weer bol van de workshops, trainingen en andere activiteiten. Sprekers van onder andere de Bestuursacademie, Rijksdienst voor ondernemend Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VINU boden de deelnemers inspiratie op allerlei fronten. Wij organiseerden, vanwege onze ervaring met omgevingsmanagement, de workshop ‘Niet bang voor de buitenwereld: effectief omgevingsmanagement in jouw project’. In dit artikel blikken Bart Gerrits, omgevingsmanager bij VINU, en deelnemer Willemijn Luchtenbelt, gebiedsregisseur bij de gemeente Stichtse Vecht, terug op de workshop.

De workshop was opgebouwd rond de casus ‘Zonnepark nabij kasteel Nyenrode’. Tijdens de workshop werd eerst een stuk ‘droge’ theorie over omgevingsmanagement besproken. Onze overtuiging is dat omgevingsmanagement bij ieder project nodig is. Plannen lopen eerder vast op een kritische omgeving dan vanwege technische complexiteit. Om die omgeving in de vingers te krijgen, hanteren we een hands-on aanpak, gericht op tien basisprincipes. De issueaanpak, de persoonlijke benadering en focus op medestanders zijn favoriet.

Uiteraard heb je technieken en tools nodig voor succesvol omgevingsmanagement. De deelnemers kregen inzicht in het uitvoeren van een omgevingsanalyse, de verschillende niveaus van de participatieladder en de toepassing van tools voor strategisch omgevingsmanagement.

Om die spannende buitenwereld te ontdekken gingen de deelnemers aan de slag met een rollenspel rond de casus van de fictieve aanleg van een zonnepark. Iedereen kroop in de huid van een specifieke belanghebbende, om te oefenen met de behandelde technieken en om te proberen om tot gedeelde waarden en gezamenlijke belangen te komen. Deze opzet maakte de workshop voor de deelnemers heel luchtig. Het rollenspel leidde tot herkenbare en soms ook hilarische situaties; er bleken grote acteertalenten in de groep die vol vuur hun net bedachte standpunten presenteerden en hun belangen verdedigden. Na afloop gingen de deelnemers naar huis met verschillende praktische hand-outs en de tien basisprincipes.

Drie leerpunten van Willemijn
• “De omgeving kennen en weten wie straks allemaal effect ondervindt van of invloed heeft op jouw project is een belangrijke succesfactor. Daarnaast helpt het door altijd de vraag te stellen welk belang iedere stakeholder heeft (in plaats van het standpunt)”.
• “Ik geloof dat omgevingsmanagement de toekomst heeft. Een project is tegenwoordig pas geslaagd als het niet alleen technisch gezien goed in elkaar zit, maar ook door de omgeving wordt geaccepteerd. Met het oog op de nieuwe Omgevingswet wordt dit alleen maar belangrijker”.
• “Ken het achterliggende verhaal van het gebied of het project en bouw een duurzame relatie op met bewoners en stakeholders. Op die manier ben je voorbereid op wat er gaat komen en weet je wat de belangen zijn”.

Willemijn vatte de meerwaarde van de workshop als volgt samen: “De JAD bood mij de kans om kennis uit te wisselen met andere jonge ambtenaren uit allerlei lagen van de overheid. De VINU workshop was vooral heel leuk en leerzaam vanwege de heldere opbouw en de variatie in de aanpak. Na de theorie over het omgevingsmanagement konden we zelf aan de slag in het rollenspel. De tien basisprincipes van effectief omgevingsmanagement zijn mij daardoor goed bijgebleven en direct toepasbaar”.

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.