Terug naar het overzicht

Bart blogt: Eerst ambtenaar, nu VINU’er: Dit zijn de grootste verschillen

Begin 2018 besloot ik de veilige omgeving van de gemeente Rotterdam achter me te laten en te kiezen voor een baan bij VINU. Ik ben nog steeds projectmanager bij complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen. Toch is er veel van mijn werk veranderd. Aan het begin van een nieuw decennium, waarbij sommigen misschien wel voor een vergelijkbare keuze staan, deel graag ik mijn ervaringen.

Bijdragen aan een relatief kleine organisatie

VINU is een relatief kleine en overzichtelijke omgeving, gevuld met kwaliteit, doorzettingsvermogen en toewijding. Nog meer dan in mijn Rotterdamse tijd en zonder uitzonderingen zie je deze kwaliteiten bij de mensen die er werken, die er alles aan doen om te slagen in iedere opdracht waar ze voor gesteld staan. Ik leer veel van mijn collega’s en ze helpen me bij de aspecten van mijn nieuwe vak, die ik nog minder beheers. Ook kan ik veel van mezelf, mijn ervaring en mijn karakter kwijt om collega’s te helpen. Behalve in mijn projecten en opdrachten, kan ik nu ook een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van VINU. Het gevoel van eigenaarschap is wezenlijk anders en voegt veel toe aan de voldoening die mijn werk geeft. Als opdrachtbegeleider heb ik bijvoorbeeld direct invloed op de kwaliteit van ons bureau. Anders dan bij een grote ambtelijke organisatie, bepalen we jaarlijks met elkaar de doelen voor de komende periode en bepalen we hoe een ieder daar het beste aan kan bijdragen.

Investeren in mijn ontwikkeling

VINU is ook een erg dynamische omgeving waar hard wordt gewerkt, veel van me wordt gevraagd en ambitie, initiatief en kwaliteit worden gestimuleerd. Ik ben inmiddels programmamanager, adviseur en projectmanager geweest voor zes verschillende opdrachtgevers. De dynamiek en de lange dagen vergen veel van me, maar geven me ook energie en nieuwe vaardigheden. Om voor VINU en voor mezelf een interessante opdracht binnen te halen is het nu nog belangrijker me te verdiepen in de vraag, de echte behoefte en de zorgen van de opdrachtgever. Door dit vertalen in een hoogstaande offerte, met een goed doordachte strategie, een realistische aanpak en het overtuigend neerzetten van mijzelf als professional probeer ik het vertrouwen te geven dat de opdracht bij mij in goede handen is. Het commerciële aspect van de offerte maakt het echt anders dan als ambtenaar een projectplan schrijven.

Profiteren van mijn sterke Rotterdamse basis

Ik heb heel veel te danken aan Rotterdam als werkgever en als stad, dat besef is de afgelopen periode alleen maar gegroeid.  De stad en de organisatie hebben mij voor een groot deel als professional en als mens gevormd. Nu ik een tijdje in de commerciële wereld werk, weet ik dat de basis die ik er heb opgebouwd erg waardevol is voor VINU en voor opdrachtgevers. Ik vind snel mijn weg bij een opdrachtgever, ben politiek sensitief en weet hoe ik effectief moet omgaan met bureaucratische structuren. Daarnaast heb ik in de vele projecten die ik heb gedaan in Rotterdam de nodige ervaring en kennis opgedaan op inhoudelijke zaken als grondexploitaties, omgevingsmanagement, stedenbouw, buitenruimte, onderhandelen, grondprijsberekeningen en nog veel meer. Deze kennis is bijna overal toepasbaar en is een comfortabele basis om de aspecten waar ik nog de meeste groei kan halen met vertrouwen en initiatief te verbeteren.

Een decennium aan uitdagingen staat voor de deur

Mijn overstap naar VINU heeft me veel gebracht: nieuwe inzichten, nieuwe uitdagingen en ook trots en voldoening. Ik begin gemotiveerd en met veel ambitie aan dit nieuwe decennium. Ik wil hierbij de balans tussen mijn professionele ambities en mijn privéleven goed in de gaten blijven houden. De komende jaren wil ik blijven investeren in mijn eigen ontwikkeling, strategisch vermogen en commerciële kracht. Ook VINU stelt zich de komende tijd weer nieuwe en ambitieuze doelen. Als u hierin geïnteresseerd bent, of graag eens mij in gesprek gaat, aarzel dan niet en neem contact op.

071 364 8968
Verstuur bericht
Verstuur bericht