Philip blogt: tijd maken kun je leren!

Op 1 maart 2018 heb ik mijn ritme plotskaps 180 graden gedraaid: het studentenhuis in Utrecht ruilde ik  voor een hoekwoning in Leiden en de universiteit maakte plaats voor een baan als junior projectleider bij VINU. Hoera, het werkende leven is begonnen!

Vijf jaar studeren is mij  echter niet in de koude kleren gaan zitten. De universiteit staat gelijk aan wollig taalgebruik, twee vakken per periode, veel vrije tijd en slechts rekening houden met je eigen rooster. Collega’s, werkgevers, ambtelijk opdrachtgevers, stakeholders, deadlines? Daar kwam ik in het werkende leven pas achter.

Projectmanagement? Managen is structureren!
En dan is het zo ver. Als projectleider moet ik  overzicht hebben, dit naar collega’s communiceren en vanuit een overlopende takenlijst precies dié taken uitvoeren die prioriteit hebben. Alleen dan kan ik resultaatgericht werken, één van de kernwaarden van VINU.

In maart was ik eerlijk gezegd nog niet zover. Ik had moeite met mijn eigen agenda. De tijd vloog en ik kwam vrijwel dagelijks tijd tekort. Dan heb ik ook nog te maken met een roodgloeiende telefoon, een inbox die blijft oppoppen en collega’s die een praatje komen maken. Veel taken om ‘even tussendoor’ te doen en af te vinken. Maar: de grote taken verschuiven zo steeds door naar morgen. Weer een productieve dag! Of toch niet?

Tijd maken moet je leren
Om ‘in charge’ te zijn over je eigen agenda, moet je tijd maken. En tijd maken kun je écht leren! Door wekelijks interne ondersteuning vallen de puzzelstukjes bij mij nu langzaamaan op de goede plek. Een spoedcursus Outlook-office, het Eisenhower Model, de ‘slik-de-kikker-methode’ en de A/B/C/D-taken. Zomaar wat methoden om structuur aan te brengen en tijd te creëren.

Om te kunnen leren, moet de basis van timemanagement op orde zijn en waar nodig worden hersteld. Ook en vooral voor een starter. Studenten hebben zeeën van tijd en worden niet getriggerd te structureren, prioriteren en communiceren. Ons vakgebied schreeuwt hier juist om! Het is de kunst om de trucjes hiervoor snel onder de knie te krijgen en controle te hebben over je eigen agenda en project.

Learning on the job, en een beetje van VINU…
Inhoudelijk leer ik veel, voornamelijk ‘on the job’, en dat gaat met een sneltreinvaart. Tenders, EMVI’s, raamcontracten en de AVG bijvoorbeeld. Het is een avontuur en een uitdaging om mezelf inhoudelijk te ontwikkelen. Collega’s voeden mij gevraagd en ongevraagd met kennis en handigheidjes. Mijn tip? Gun jezelf als starter de tijd om je eigen timemanagement op orde te krijgen. Uiteindelijk betaalt de tijdsinvestering zich lang en breed terug. Want: tijd maken kun je leren!

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.