Wim blogt: VINU in de (Indiase) cloud

Excell ? Prints ? Papier ? Het klinkt bijna oubollig…. En dat wordt het gelukkig ook voor VINU. Het was een spannende jaarwisseling met de overgang naar een nieuw tijdschrijfsysteem. Collega’s alleen maar blij dat ze eindelijk onderweg, op de trein, in het toilet, of op een verloren moment uren konden schrijven via de cloud. Winst voor iedereen, zowel qua gevoel als qua tijd. Een paar maanden later: heel wat facturen krijg je al digitaal aangeleverd en je eigen facturen dien je bijna ook altijd digitaal te versturen, het laatste was al getackeld met het nieuwe tijdschrijfsysteem maar rond juli werden de aankoopfacturen ook digitaal ingelezen in de boekhouding. Ook het hele archief ging rond deze periode op sharepoint en dus lekker de cloud in en iedereen declareert sinds een paar maanden bonnetjes via een app.

Iedereen in de wolken?

Ja, best wel maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn en het zoeken naar steeds beter gaat gewoon door. Zo kennen we VINU wel. Als ik als officemanager terugkijk, is er de afgelopen tijd best wel een grote stap gezet. Papier wordt er amper nog besteld, de printer scant veel meer dan dat het apparaat ooit had kunnen bedenken en het is af en toe nog even wennen aan het nieuwe werken. Maar het gaat goet met de digitalisering van VINU en dat hebben we toch wel een beetje te denken aan Bangalore, India.

De stad heeft als bijnaam Silicon Valley van India en stond samen met de Amerikaanse gelijknamige Valley toch een beetje symbool voor de technologische vooruitgang die we sinds het begin van deze eeuw in steeds sneller tempo in real life ervaren.

En waarom heb ik het nou precies India? Wel, omdat er best ook nog wat aardig met de hand gewerkt wordt, in schril contrast dus met het geautomatiseerde proces. De trouwe lezer herinnert zich misschien nog wel de kerstkookblog van verleden jaar van ondergetekende… Ook dit jaar wil ik jullie dan ook graag deelgenoot maken van een recept dat ik sinds een paar jaar met veel liefde en vooral veel handmatig werk thuis met regelmaat kook: huisgemaakte Indiase curry… Het gerecht is op basis van kippendijen maar in het licht van de komende kerst kan de kip natuurlijk perfect vervangen door kalkoendij. Doe eens lekker gek en eigenwijs! En bovendien ruikt je huis heerlijk fris en kruidig met deze ingrediënten. Alvast een fijne halfautomatische jaarwisseling toegewenst!

Het recept : ‘Chicken cafrael’ oftwel groene curry met kip.

Cafrael is een Portugese curry uit Goa waar rum wordt in verwerkt. De keuken uit Goa is de enige keuken waar ook met alcohol gewerkt wordt en dankzij de rum en de koriander krijgt het gerecht een prachtige donkergroene kleur en aroma.

Ingrediënten voor de marinade:

 • 2 theelepels kurkumapoeder
 • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
 • 2 theelepels geperste verse look
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • Deze marinade is voldoende voor 1 pond tot 1 kg kippendijen, die je elk in 3 stukken snijdt

Meng de eerst vier ingrediënten door elkaar samen met een halve theelepel zout en wrijf er de stukken kip mee in. Laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast marineren.

Ingrediënten voor de groene curry:

 • De blaadjes van een bosje koriander
 • De blaadjes van een half bosje munt (mag ook iets meer als je van fris houdt)
 • 1 ui, gehakt
 • Jalapeñopepers (groene pepers, ik gebruik er 4 maar ik hou van erg pittig, maar minimaal 2)
 • 5 cm gemberwortel, gehakt
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 4 tot 6 tenen knoflook
 • Kaneelstokje van ongeveer 5 cm
 • 12 zwarte peperkorrels
 • 6 kruidnagels
 • 2 theelepels komijnzaad (of iets meer als je van licht zoetig houdt)
 • 3 eetlepels bruine rum
 • 2 eetlepels rode wijnazijn

 

Afbeelding: op de linkerafbeelding de ingrediënten voor de groene curry, rechts de complete maaltijd.

Bak vervolgens de stukken gemarineerde kip in een koekenpan met dikke bodem in ongeveer 80 ml neutrale olie (bijv. zonnebloemolie) op halfhoog vuur tot ze goudbruin worden. Doe er vervolgens de groene curry bij en laat een kwartier tot twintig minuten op laag vuur pruttelen tot ze gaar zijn. Haal eventueel op het einde het deksel er voor een minuut of drie af zodat de saus kan indikken en de al te gekke aroma’s de hongerige huisgenoten tot etenstijd maant. Serveer de curry vervolgens met een scheutje knalrode chili-olie, naanbrood, poppadum, chutney en een eenvoudige maar heerlijk simpele en smaakvolle huisgemaakte raita van yoghurt met rode ui (met dank aan de lieftallige echtgenote van Kris Baski, Kamuvoyage, Chennai).

Eet smakelijk!

Vinu.nl maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.