“De verbeelding is belangrijker dan de kennis,” zei Albert Einstein ooit. Deze woorden resoneren sterk bij mij nu we allemaal bezig zijn te ontdekken wat Artificial Intelligence (AI) gaat betekenen voor ons dagelijks leven. Samen met een paar collega’s verdiep ik me al een tijdje in de kansen die AI biedt voor de ruimtelijke ontwikkelingen waar we bij VINU aan werken. We organiseren kennissessies met experts en leren van elkaar over dit fascinerende onderwerp.

We verwerven niet alleen kennis, maar passen we deze ook direct toe in onze projecten en strategische opdrachten bij onze opdrachtgevers. Zo doen we eerste waardevolle ervaringen op:

  • We experimenteren met de toepassing van AI bij de analyse van enorme hoeveelheden data, variërend van locatiegegevens tot beleidsdocumenten, omgevingsfactoren en risico’s.
  • We verkennen hoe AI kan bijdragen aan het betrekken van de omgeving bij een project, bijvoorbeeld door het genereren van interactieve visualisaties, het analyseren van sociale media en het verzamelen van feedback.
  • We verkennen kansen hoe AI ons in de toekomst kan ondersteunen bij het optimaliseren van planprocessen door taken te automatiseren, communicatie te verbeteren en voortgang te bewaken.

Desondanks blijft mijn diepe overtuiging dat projectmanagement in de kern mensenwerk blijft. Ik ben ervan overtuigd dat AI nooit de menselijke betrokkenheid en expertise volledig zal kunnen vervangen. Ik zie het als een kansrijk instrument dat projectmanagers kan ondersteunen bij het nemen van beslissingen en het uitvoeren van operationele taken.

Om dit instrument effectief te kunnen benutten, is juist een grondig begrip van de specifieke behoeften en uitdagingen van onze opdrachtgevers essentieel, evenals de juiste gegevens en technologische infrastructuur.

Bovendien zie ik dat juist hierdoor de ontwikkeling van onze soft skills, zoals creativiteit, empathie, verbindend vermogen en communicatieve vaardigheden, in de komende jaren nog belangrijker wordt. Dit zijn vaardigheden waar we bij VINU veel aandacht aan besteden in onze persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ben je nieuwsgierig naar wat wij al hebben geleerd over AI en hoe we onze opdrachtgevers al van dienst zijn? Of heb jij wellicht mooie voorbeelden of waardevolle lessen waar ik van kan leren? Neem dan gerust contact met me op. Wie weet drinken we binnenkort samen een kop koffie en delen we onze inzichten!

071 364 8968
Verstuur bericht
Verstuur bericht

VINU maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.