Mobiliteit gaat over het bereikbaar maken van gebieden, de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsconcepten en de implementatie van beleid ‘op straat’ (bijvoorbeeld parkeerbeleid, elektrisch rijden). Smart mobility, Mobility as a Service (MaaS) en nieuwe vervoersmodaliteiten spelen hierbij een steeds grotere rol.
Infrastructuurprojecten hebben te maken met het realiseren, aanpassen en inpassen van wegen, OV-infrastructuur, fietspaden en parkeer- voorzieningen. In de projecten spelen opgaven rond doorstroming en verkeersveiligheid, fysieke inpassing, milieuaspecten, realisatie-aspecten zoals aanbesteding, beheer en financiering.
Deze projecten zijn altijd gericht van het integraal verbeteren van zowel het gebruik als de kwaliteit van de openbare ruimte in het stedelijke gebied. Daarbij spelen opgaven placemaking en gebruik, de inpassing van functies, leefbaarheid, klimaat en duurzaamheid, de concrete inrichting en de ruimtelijke kwaliteit.
Gebiedsontwikkeling gaat over de ontwikkeling van nieuwe woongebieden, bedrijventerreinen, recreatie- en natuurgebieden en over de herontwikkeling van bestaand stedelijk gebied of OV-knooppunten. Uiteindelijk gaat het om versterking van de kracht van de economie en de kwaliteit van de leefomgeving.
Vastgoed betreft locatieontwikkeling, grond- en vastgoedverkoop, herontwikkeling en beheer van vastgoed. Hier ligt een link met opgaven rond ruimtelijke kwaliteit, bereikbaarheid, parkeren en duurzaamheid, zoals energiezuinig en aardgasloos bouwen.
Energie richt zich op het organiseren en realiseren van nieuwe vormen van energieopwekking, door zon, wind en beweging, en de toepassing daarvan. Vraagstukken hebben ook betrekking op smart grids, warmteuitwisseling, CO2-leidingen en aardgasloos bouwen.
Water gaat over hoogwaterbescherming zowel in de stad als in de buitengebieden. Maar ook over klimaatadaptatie, over waterkwaliteit of over verdroging. Deze vraagstukken leiden tot ruimtelijke uitdagingen in het drukke deltagebied Nederland.
Het circulair maken van grondstofstromen is vaak ingegeven vanuit de noodzaak van het halen van klimaatdoelstellingen en de onafhankelijkheid van eindige grondstoffen. Vraagstukken gaan onder andere om het stimuleren van innovatie en de ruimtelijke impact van een circulaire economie.
die er toe doen.Wijleveren
projectmanagement en advies
Project- en procesmanagement
Projectmanagement gaat over het beheerst voorbereiden en uitvoeren van fysieke maatregelen. Procesmanagement richt zich op het, samen met betrokkenen, definiëren van projectkaders rond geld, tijd en kwaliteit en het stroomlijnen van samenwerking.
Bij programmamanagement draait het om het coördineren van activiteiten en projecten van meerdere organisaties, die allen bijdragen aan een gezamenlijk doel.
Het samenwerken met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen binnen projecten. De mate en het niveau van participatie kan verschillen. Vaak gaat het om informatie- en participatietrajecten, stakeholdersmanagement en formele inspraak bij ruimtelijke procedures.
De overgang naar een nieuwe duurzame economie en nieuwe energievormen vraagt om een andere aanpak dan de ‘traditionele’ ontwikkeling. Deze opgaven vragen om het stroomlijnen van een gedrags- en cultuurverandering en om het doen en leren van experimentele projecten.
Het verzamelen en analyseren van informatie en het aandragen van verbeterpunten rond de aanpak van projecten en programma’s, overeenkomsten en werkplannen. Vaak in de vorm van een evaluatie of second opinion.
Het adviseren over aanpak, organisatie en financiering van ruimtelijke opgaven. Vaak in de vorm van een proces- of projectplan, business case, governancemodel, inkoop- of ontwikkelstrategie.
We ondersteunen onze opdrachtgevers door het verzorgen van trainingen en coaching. Ook worden we gevraagd voor het verzorgen van de begeleiding van publieksbijeenkomsten en het technisch dagvoorzitterschap van werksessies.
VINU werkt voor organisaties met een maatschappelijke drive. Denk aan ministeries, provincies, regio’s, gemeenten, havenbedrijven, luchthavenbedrijven, publiek-private ontwikkelbedrijven, energiebedrijven, vervoerbedrijven, infrabeheerders, woningcorporaties en hoogheemraadschappen.
Beleid zetten we om in projecten. Projecten brengen we tot uitvoering. Resultaatgerichtheid zit in iedere vezel van VINU. Resultaat bereik je als je strategisch sterk opereert en je goed inleeft in de belangen van alle betrokkenen. En als je specialistische kennis weet te operationaliseren.