Een perfect lente-zonnetje, een bijna compleet VINU Land en Water team en een prachtige locatie; het NERA gebouw in de Horstermeerpolder (Noord-Holland).  Alle ingrediënten waren aanwezig voor een geslaagde teamsessie. Het doel? Kennis en inspiratie uitwisselen en buiten kijken bij één van VINU’s land en water projecten. Bart Gerrits en Nicolien van Eeden werken namens de provincie Noord-Holland als procesmanager en omgevingsmanager, om tot een gedragen inrichtingsplan voor de Horstermeerpolder-Zuid te komen. De doelstelling is om de al bestaande natuur een kwaliteitsimpuls te geven om zo de Natura2000 doelen te halen en om tevens een sterker en robuust Natuur Netwerk te maken (NNN). Maar dan wel op een manier die door bewoners, Waternet, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Gemeente Wijdemeren en Provincie Noord-Holland gedragen wordt.

Ecoloog Ron van ’t Veer nam ons mee de polder in en vertelde vol passie over de beoogde natuurdoelen zoals een geschikte habitat voor de roerdomp, het onderscheid tussen droog en nat rietland en gaf ons een inkijk in de projecthistorie en de vele belangen die spelen in het project. Daarna praatten we met elkaar na over procesmanagement en het verkrijgen van draagvlak door vertrouwen en de complexiteit van de transitie van het landelijk gebied.

Een van de mooie leerpunten van die middag was de reflectie van Ron van ’t Veer dat het sturen op natuurdoelen hartstikke lastig is. Door het grillige karakter van de natuur, maar ook door het verschil in tijdshorizon van een beleidsperiode en een periode van natuurontwikkeling.
Wil je meer weten over de aanpak en projecten van VINU in het landelijk gebied? Download dan onze VIEW#12 over de transitie van het landelijk gebied, kijk op www.vinu.nl of neem contact op met Nicolien van Eeden.

071 364 8968
Verstuur bericht
Verstuur bericht

VINU maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.