Projectmanager spoedhuisvesting – gemeente Heemskerk

“Dit was, denk ik, de leukste opdracht in mijn carrière”, zei ik tegen mijn vriendin toen ik thuiskwam na mijn afscheid op het gemeentehuis in Heemskerk. “Waarom dan?” vroeg ze. Ik dacht na en zei:  “Het is de combinatie tussen de sociale opgave en het strijden voor de resultaten”.

Na een jaar hard werken aan spoedhuisvesting maakte ik de balans op. In mijn evaluatie kwam ik tot een bijzondere en visuele conclusie; alle argumenten hadden een connotatie met de kleur rood.

Sociaal karakter
Het realiseren van woningen voor groepen met minder draagkracht vind ik zinvol en past bij een belangrijke kernwaarde in mijn leven; gelijkheid. De vraag van de gemeenteraad was om 100 flexwoningen voor de sociale sector en een AZC-locatie te realiseren. Net als in andere steden en dorpen in Nederland is er in Heemskerk veel behoefte aan woningen. Door extra vraag vanuit gevluchte Oekraïners, het groeiend aantal statushouders en mensen die uitstromen uit een zorgsituatie is de druk op de woningmarkt in Heemkerk de laatste jaren toegenomen.

De rode trein
Vanaf het eerste moment voelde ik het belang en de urgentie van deze opgave bij de opdrachtgever, zowel bij de raad en het college, als bij de directie en de medewerkers van de gemeente. Omdat er druk op stond moesten we op een resultaatgerichte manier doorpakken. Dat werkte als een trein. In minder dan een jaar tijd hebben we een locatiebesluit voor de 100 flexwoningen laten nemen, is de tender van de aankoop van de woningen uitgevoerd met de woningbouwcorporatie en is de aanvraag van de omgevingsvergunning ingediend. Daarnaast is er een uitgebreid locatieonderzoek naar mogelijke AZC locaties uitgevoerd en stemden de colleges van de gemeentes Heemskerk en Uitgeest in met één locatie.

Rode lap op een stier
Er zat veel weerstand en emotie in de opdracht, vooral in de omgeving. Werken in die energie vind ik fijn: het geeft mij een gevoel van urgentie. De plannen voor de realisatie van flexwoningen in bestaande wijken leverden honderden reacties en intensieve gesprekken met de raad op. Ook de mogelijke AZC locaties zijn uitgebreid behandeld met de Heemskerkers en de raad.

Cluedo-rood
In deze relatief kleine gemeenschap kennen mensen elkaar goed en zijn de lijnen kort. Als buitenstaander heb ik mij ondergedompeld in ‘het Heemskerkse’ om de verhoudingen zo goed mogelijk te begrijpen. Deze interessante zoektocht deed op een aantal momenten denken aan het detective bordspel Cluedo, in mijn jeugd verpakt in een donkerrode doos.

De rode draad van dit verhaal? Mijn hart gaat sneller kloppen van projecten die sociaal en uitdagend zijn en urgentie hebben, waarin we in korte tijd ondanks verschillende belangen iets voor elkaar krijgen dat maatschappelijk relevant is. Ik kijk uit naar de volgende!

071 364 8968
Verstuur bericht
Verstuur bericht

VINU maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.