Vier overeenkomsten tussen boswachter en omgevingsmanager.
Welke jongeman- of meid droomt er nou niet over; boswachter zijn. Met een opa als directeur van de Landbouwschool en ooms met een voorliefde voor planten, bomen, vogels en beesten zat het er al vroeg in. Ik schreef in vriendenboekjes dan ook bij, wat wil je later worden: “boswachter of aardrijkskundeleraar”. Nu, 30 jaar later is in ieder geval één van de twee uitgekomen. Aardrijkskundeleraar ben ik (nog) niet, maar wie weet…
Zo’n twee à drie keer per maand stap ik op mijn boswachtersfiets om een ronde te maken door de schitterende buitenplaatsen van ’s-Graveland. Deze vrijwillige boswachter “diensten” zijn een welkome ontspanning na een drukke werkweek als omgevingsmanager. Alhoewel een boswachter en omgevingsmanager qua rol ver van elkaar liggen zie ik toch vier interessante overeenkomsten tussen beide rollen.
Vertellen met passie en overtuiging
Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om enthousiast over mijn project te vertellen en de project kennis over te dragen, tegelijkertijd luister ik graag naar de verhalen van stakeholders. Het verenigen van die verhalen en kennis maakt plannen beter. Boswachter Bart werd ik een jaar of zeven geleden via Natuurmonumenten. Na de komst van twee kinderen ontbrak het aan tijd om nog toe te komen aan mijn hobby van vogelen. Het boswachteren bood een mooie uitkomst dicht bij huis. De werkzaamheden zijn heel divers, maar hoofdzakelijk gericht op het vertellen van de cultuurhistorische- en natuurwaarde van het gebied. Met passie verhalen delen staat in beide rollen centraal.
Ogen en oren van het gebied
Inmiddels ken ik het gebied op mijn duimpje. Ieder paadje, iedere burcht, vele leuke plekjes en geheime spots zijn mij bekend. Tijdens een dienst zie en hoor ik veel, ik ben alert op mooie (vogel)geluiden. Maar ook op geluiden die er niet thuis horen; drones, motors en recreanten met teveel decibellen. Hierin zie ik een mooie parallel met mijn werk als omgevingsmanager. Ik vind het belangrijk en heb oprecht interesse om te weten wat er speelt, welke belangen stakeholders meedragen en hoe deze te verenigen zijn. Ook staan mijn voelsprieten in een project altijd aan, hierdoor schakel ik goed naar deze belangen.
Het beste voor het plan en gebied
Onlangs gaf ik een training omgevingsmanagement, één van mijn vragen was waarom de deelnemers de training omgevingsmanagement volgden. Eén van de antwoorden: “dat moet ik van mijn leidinggevende”. De intrinsieke motivatie ontbrak hier. Ik geloof oprecht dat door omgevingsmanagement plannen beter, mooier en duurzamer worden. Ja, ook het draagvlak wordt vergroot. Terug naar de buitenplaatsen. Deze zijn in de Gouden Eeuw aangelegd, met veel passie en trots. Nu vier eeuwen later is de grandeur nog steeds voelbaar. Hier moeten we zuinig op zijn, met die gedachte rijd ik mijn rondes op de boswachtersfiets. We behouden het goede en herstellen waar nodig.
Verbinding maken tussen mensen
Naast al het gekwetter van vogels en de schoonheid van de buitenplaatsen spreekt mij in beide vakken het contact met mensen aan. Gewoon een praatje maken met de mensen die ons gebied bezoeken. Op zoek naar de verhalen en zelf de verhalen vertellen. Ook in mijn projecten richt ik me altijd op de persoonlijke aanpak, liever een (video)belletje dan een mail.
Ik krijg veel energie van mijn werk, tevens ook van mijn hobby met opvallende gelijkenissen. Ziet u ook overeenkomsten tussen uw werk en hobby waar u energie van krijgt?
Wilt u meer weten over omgevingsmanagement? Neem dan contact op met Bart!