VINU maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.
Leiden werkt aan een aardgasvrije toekomst. Met de Transitievisie Warmte 2022-2026 legde de gemeente vast hoe de stad stap voor stap overschakelt op schone warmtebronnen. In de warmtetransitie zet Leiden als eerste stappen in onder andere de wijken Stevenshof, Merenwijk en Waardeiland – drie kansrijke wijken! In dit artikel legt Rosanna uit hoe het proces van de warmtetransitie eruit ziet, wat de moeilijkheden zijn en wat haar rol is geweest.
Een wijk van het gas af: hoe pak je dat aan?
Hoe wordt een wijk aardgasvrij? De eerste stap in Leiden is een startnotitie: een procesmatige routekaart die de richting bepaalt. In 2024 zijn startnotities vastgesteld voor de Stevenshof, Merenwijk en Waardeiland, met aandacht voor techniek, financiering en samenwerking met bewoners.
De startnotities vormen het vertrekpunt, maar nu begint het echte werk. Voor deze wijken wordt daarom gewerkt aan wijkuitvoeringsplannen: concrete plannen die de overgang naar schone warmte in de praktijk brengen, samen met bewoners en het toekomstige warmtebedrijf. Wijkuitvoeringsplannen bepalen hoe de overstap verloopt en wanneer deze plaatsvindt – van het kiezen van alternatieve warmtebronnen tot het aanpassen van de infrastructuur. Ondertussen gebeurt er al van alles in de wijken: energiecoaches, energiefixers en andere initiatieven ondersteunen bewoners nu al bij energiebesparing en eerste stappen richting een aardgasvrije woning. Een uitdagende puzzel, waarbij samenwerking en slimme keuzes cruciaal zijn.
De warmtetransitie is een complex en dynamisch proces. Het is voortdurend navigeren tussen nieuwe wetgeving, technische vraagstukken en de verschillende belangen van bewoners. Het is heel interessant om als junior projectmanager bij te dragen aan deze transitie en samen te werken aan oplossingen.”
Rosanna Dekker
Een dynamisch en uitdagend speelveld
De warmtetransitie beweegt zich in een dynamisch speelveld. Landelijk bestaan bijvoorbeeld zorgen over betaalbaarheid, leveringszekerheid en duurzaamheid van warmtenetprojecten. Daarnaast zorgen uiteenlopende kenmerken van wijken (fysiek, infrastructuur, eigendomsverhoudingen) en diens bewoners voor verschillende sentimenten in wijken: waar in de ene wijk actieve en meedenkende bewonersinitiatieven aanwezig zijn, moet in andere wijken de betrokkenheid nog groeien.
Nieuwe wetgeving, zoals de aankomende Wet collectieve warmtevoorziening (Warmtewet 2.0), moet gemeenten meer regie geven over warmteprojecten. Vooruitlopend daarop maakt Leiden nu al belangrijke keuzes, bijvoorbeeld over het eigenaarschap van het toekomstige warmtenet en de rolverdeling tussen gemeente, warmtebedrijf en bewoners. Het is pionieren in een speelveld dat nog volop in beweging is, met wetgeving die nog in ontwikkeling is, maar waarbij wel nú stappen gezet moeten worden.
Van plannen naar praktijk
Terwijl de wettelijke kaders zich nog uitkristalliseren, moet Leiden nu al concrete stappen zetten richting de uitvoering. Dat vraagt om duidelijke keuzes, slimme planning en intensieve samenwerking. In de praktijk betekent dit: gesprekken met bewoners, het afwegen van technische en financiële scenario’s en samenwerking bij elke stap. Wetgeving en de publieke opinie evolueert, maar het blijft van groot belang om de vaart erin te houden en met heldere keuzes de juiste richting op te blijven gaan.
Tegen deze achtergrond speelde Rosanna Dekker als junior projectmanager een sleutelrol in de coördinatie. Van het opstellen van besluitvormingsstukken tot het afstemmen van verschillende belanghebbenden en het begeleiden van participatietrajecten, Rosanna bewaakte de voortgang en behield het overzicht. Ze beaamt dat de startnotities ‘slechts’ het startschot zijn voor het echte werk. Ze kijkt ernaar uit om samen met de gemeente, de bewoners en andere belanghebbenden de volgende stappen te zetten in de warmtetransitie en voegt daaraan toe: “Met de juiste focus en samenwerking blijven we de vaart erin houden!”