Hoe kan samenwerken vanuit vertrouwen bijdragen aan versnelling van de woningbouwproductie? Deze vraag stond centraal bij een deelsessie die VINU op 18 april samen met het Platform Deventer Wonen organiseerde tijdens het Jaarcongres Stedelijke Transformatie van Platform31

Aan de hand van praktijkvoorbeelden deelden VINU’ers Thijs, Silke en Maarten hun ervaringen en gingen in gesprek met deelnemers over hoe het werken aan onderling vertrouwen kan bijdragen aan versnelling van woningbouwprojecten. En hoe dit leidt tot betere projectresultaten!

Casus 1: Koningin Julianaplein (KJ plein) Den Haag 

Het KJ Plein ligt pal voor het OV-knooppunt Den Haag Centraal en wordt ontwikkeld tot een belangrijke entree naar de stad. Na decennialange discussies wordt hier momenteel op de al gerealiseerde ondergrondse openbare fietsenstalling een complexe vastgoedontwikkeling gebouwd, bestaande uit 396 woningen, congresfaciliteiten, retail en een bijzondere houten overkapping welke dienst doet als entree van de stad.

Door onder meer vertraging in de bouw van de ondergrondse fietsenstalling, een afgehaakte afnemer en fors gestegen materiaal- en personeelskosten, lukte het de ontwikkelcombinatie niet meer om het plan rond te krijgen en dreigde verdere vertraging. Door een open houding over de ontstane problematiek aan gemeentezijde, transparantie aan de zijde van de ontwikkelaar en begrip voor elkaars standpunten zijn partijen gaan onderzoeken op welke wijze de bouw alsnog van start kon gaan. Door deze samenwerking, op basis van vertrouwen, lukte het om tot een oplossing te komen zodat de uitvoering van het project kon starten.

VINU’er Silke Perquin was vanuit de gemeente Den Haag als expert gebiedsontwikkeling verantwoordelijk voor de onderhandelingen tussen de gemeente en de Ontwikkelcombinatie KJ Plein. 

Casus 2: Open planproces Overvecht Centrum Utrecht

Overvecht Centrum is een belangrijk centrumgebied, maar wel erg gedateerd. De gemeente heeft al jaren de wens om dit gebied te transformeren tot een nieuw stedelijk knooppunt met een modern winkelcentrum, veel nieuwe woningen, voorzieningen en meer verblijfskwaliteit. Vanwege versnipperd eigendom en laag vertrouwen bij inwoners, eigenaren en ondernemers lukte het jarenlang niet deze ontwikkeling van de grond te krijgen.

Sinds 2022 werken de verschillende pand- en grondeigenaren, een team van inwoners en ondernemers uit de wijk en de gemeente samen in een open planproces (co-creatie) aan een masterplan. Door het opbouwen van vertrouwen is er nu zicht op een nieuwe toekomst voor Overvecht Centrum.

VINU’er Maarten van Oosterom adviseerde de gemeente over de aanpak en is namens de gemeente Utrecht één van de projectleiders van het Masterplan.

Jaarcongres 2024 | Stedelijke Transformatie: maak het voor elkaar!

071 364 8968
Verstuur bericht
Verstuur bericht

VINU maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.