De Jan van Houtkade in Leiden, nu nog een drukke verkeersweg waar de auto dominant is, transformeert volgend jaar naar een groene verblijfsstraat. De gemeenteraad stemde met grote meerderheid in met de uitvoering van het project. Hiervoor gaat de maximumsnelheid omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur, wordt het asfalt vervangen voor klinkers en verdwijnt de helft van de parkeerplaatsen. De ruimte die vrijkomt wordt groen en gaat naar de voetganger. De straat wordt onderdeel van het Singelpark, het populaire 6,5 kilometer lange aaneengesloten stadspark langs de Leidse singels, waar heel Leiden trots op is.
VINU’er Maarten van Oosterom werkt in opdracht van de gemeente Leiden als projectmanager aan dit bijzondere project. De Jan van Houtkade is een voorbeeld voor de opgave waar veel binnensteden voor staan: ruimte vinden in druk bebouwde binnensteden voor vergroening en verblijfskwaliteit, die vaak ten koste gaat van ruimte voor de auto. In dit artikel beschrijft Maarten zijn vier belangrijkste geleerde lessen. Hoe is het hier gelukt dit resultaat te behalen?
Les 1 – Werk vanuit breed gedragen toekomstvisies
Een belangrijke les van de Jan van Houtkade is dat een duurzame stedelijke ontwikkeling een langetermijnbenadering vereist. Het in co-creatie ontwikkelde het Beeldkwaliteitsplan Singelpark en het beleid voor een autoluwe binnenstad zijn voorbeelden van de kaders waarbinnen het plan van de Jan van Houtkade kon worden gemaakt. Door zulke breed gedragen toekomstvisies te ontwikkelen krijgen innovatieve groene projecten niet alleen een kader om binnen te werken, maar zorgen ze ook voor politieke steun en maatschappelijk draagvlak.
Les 2 – Stimuleer samenwerking op alle niveaus
De herontwikkeling van de Jan van Houtkade liet zien hoe cruciaal samenwerking is. Of het nu ging om buurtbewoners, ondernemers of projectteamleden, door te luisteren naar alle stemmen en verschillende perspectieven te waarderen, werd het gezamenlijke doel – een groenere Jan van Houtkade als onderdeel van het Singelpark – bereikt.
Les 3 – Wees moedig in je beslissingen
Tijdens het project stond de gemeente voor belangrijke keuzes, zoals de keuze tussen asfalt en klinkers. Door altijd te streven naar het beste resultaat voor de gemeenschap – ook als dat moeilijke beslissingen of extra discussies vereiste – is er nu een Jan van Houtkade waarop de hele stad trots kan zijn.
Les 4 – Blijf leren en aanpassen
De aanpak van de Jan van Houtkade toont aan dat stedelijke vergroening een dynamisch proces is. Feedback van inwoners en belanghebbenden speelde een cruciale rol in de aanpassingen en besluitvorming van het project. Een flexibele en leergierige houding is essentieel, omdat elk project unieke uitdagingen en kansen biedt.
De Jan van Houtkade in Leiden laat zien wat mogelijk is wanneer een stad kiest voor groen, leefbaarheid en samenwerking. Laten we samenwerken om nog veel meer plekken zo te transformeren!